Sústredenie na učenie ? žiadny problém keď si prečitaš tieto rady :)

25.12.2012 19:46

 

Tiež vám to do hlavy akosi nejde? Uchopte učenie s rozumom a pôjde to ako po masle. Ponúkame vám účinné rady, ktoré vám pomôžu dosiahnuť výborné výsledky bez problémov.

1. Napíšte si denný program – Budete vedieť, čo vás čaká a vaša myseľ sa na to naprogramuje.

2. Pred učením si vyvetrajte miestnosť – Kyslík prekrví  a naštartuje váš organizmus.

3. AFK -  Zavrite PC, odhoďte mobil. Väčšina z vás sa učí a jedným očkom sleduje web, či sms-kuje. Učenie takto zbytočne natiahnete, znechutíte si ho a aj tak do hlavy nič nedostanete. Vyhraďte si pol hodinku počas ktorej všetko odstrihnete a budete sa venovať len jednému predmetu, potom si urobte prestávku a prevetrajte hlavu chatovaním s kamarátmi. Funguje stopercentneJ

4. Zjedzte žabu – svetoznámy konzultant na ceste k úspechu Brian Tracy radí špičkovým manažérom ako prvú zdolať tú najodpornejšiu úlohu – zjesť žabu. Psychologicky je totiž najefektívnejšie ako prvé riešiť to najťažšie ako to posúvať pred sebou až na koniec. Znemožní to potom riešiť všetko ostatné, lebo stále  podvedomie zamestnáva  najťažšia a najobávanejšia úloha. Ak ju vyriešite ako prvú, všetko ostatné už pôjde s ľahkosťou a v konečnom dôsledku sa úloh zbavíte oveľa rýchlejšie.

5. Uvoľnite sa – Nikdy nepristupujte k úlohe v strese alebo kŕči. Skúste sa uvoľniť jednoduchým dýchacím cvičením – párkrát sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite. Urobte si pohodlie aby vás nič nerušilo.

6. Uchopte to "ľavou zadnou"– nastavte svoje myslenie na pozitívnu vlnu – váš postoj je dôležitý, jednoducho si povedzte – toto zvládnem, prehltnem žabu a bude pokoj. Prečítajte si text a zamyslite sa, čo je v ňom dôležité. Zamerajte sa na podstatu a to ostatné už len „dolaďte“.

Ďalšie dobré rady:

Vyživte mozog

Fungovanie vášho mozgu ovplyvňuje aj zloženie stravy. Pred náročnou úlohou zahoďte všetky sladkosti – potrebujete niacín –vitamín B3. Nájdete ho v pečeni, tuniaku, kuracom alebo morčacom mäse, pivných kvasniciach, čiernom chlebe, semenách slnečnice, či orechoch. Pomôže vám aj zelený čaj.

Využite biorytmy

Podľa biorytmov ľudského tela je najideálnejší čas na učenie medzi 9.00 a 13.00 a potom medzi 15.00-17.00. Po deviatej hodine sa dostáva k slovu slezina a pankreas, je to najvhodnejší čas na zaťaženie mozgu a na skúšky. Od jedenástej hodiny, v čase aktivity srdca  ide mozog na plný plyn, bez problémov zvládne učenie nových vecí a pôjde vám to ľahko a jednoducho. Po pätnástej hodine sa aktivizuje močový mechúr, prichádza ideálny čas na štúdium cudzieho jazyka a najlepšie začína pracovať dlhodobá pamäť.

Zaľúbenosť zatemňuje mozog

Podľa istej štúdie švajčiarskych vedcov nádherné pocity zaľúbenia obmedzujú vašu mozgovú aktivitu a absolútne znemožňujú prijímanie nových informácií. Ak sa však učenie nedá odložiť, odložte aspoň všetky fotky a veci, ktoré vám vašu lásku pripomínajú. Ak budete v ľavej ruke žmoliť „plyšáka“ od svojho chalana a snažiť sa čítať z knihy pred vami, určite to nepôjde.