Preč s akné !!!

03.01.2013 18:34

 


 Akné                                             

Akné je jedno z najrozšírenejších kožných ochorení. Najčastejšie sa začína prejavovať v období puberty, pretože vtedy nastáva prudké zvýšenie tvorby pohlavných hormónov a to má za následok zvýšenú tvorbu kožného mazu. Najčastejšie sa akné vyskytuje na miestach kde je najviac mazových žliaz a to: na tvári, chrbte a hrudníku. Postihuje približne 85% mladých ľudí vo veku od 13 do 25 rokov života.


Starostlivosť o aknóznu pleť
Starostlivosť o aknóznu pleť zahŕňa 3 základné body:

1. Čistenie pleti – aknózna pleť potrebuje byť každý deň, ráno aj večer, hĺbkovo vyčistená. V praxi to znamená, že veľmi účinnými výrobkami, ktoré póry vyčistia do hĺbky, sú peelingové výrobky určené pre každodenné používanie. Narozdiel od klasického peelingu, prevádzaného 1x do týždňa, tieto špeciálne peelingy pleť zbytočne nevysušujú, jemne ju vyčistia a odstránia z pórov nečistoty, ktoré sú spolu s baktériami zdrojmi vzniku vyrážok. Pri čistení pleti, môže pomôcť aj kefka na tvár, ktorá zbavuje pleť nečistôt do hĺbky pórov, a pomáha zvýšiť účinok peelingu, či čistiacej peny, krémov. 

2. Tonizácia pleti – tonizácia spočíva v používaní tonizačnej vody, poprípade špeciálnej pleťovej vody bez alkoholu, ktorá je určená práve na tonizačné účinky. Tonizačná voda dočistí, osvieži pleť a svojimi zložkami, pomáha predchádzať tvorbe nových vyrážok. Vhodnou pleťovou, tonizačnou vodou je aj voda s výťažkom z aloe vera, ktorá upokojí podráždenú pleť po čistení a zároveň ju pripraví na ďalší krok starostlivosti – na príjem výživy. Tonizačná voda s aloe vera zanecháva pleť krásne sviežu a čistú; dokonca tiež napomáha odstraňovať prejavy únavy a napätia pokožky na tvári.

3. Výživa a hydratácia pleti – aknózna pleť je často typická aj diagnostikovaním typu mastnej pleti. Práve preto, výživa spočíva v skôr pravidelných maskách na pleť. Vynikajúcou, domácou maskou proti akné je maska z droždia a mandlí, alebo tiež maska z vyšľahaného bielka, ktorá má sťahujúci účinok – sťahuje póry (rozšírené póry sú typické pre aknóznu pleť). Krém sa pri tomto type pleti takmer neodporúča – avšak existujú výnimky. Skvelým krémom, určeným pre výživu a hydratáciu aknóznej pleti, je krém z nechtíka lekárskeho. Potieranie pleti pár kvapkami čajovníkového oleja, pôsobí na pleť tiež pozitívne.